El BalcóEl Balcó
Sociedad

Ja hi ha data i hora per la recollida de brossa de la desembocadura del riu Besòs: "Vaig plorar mentre recollia les llaunes"

Després de quatre dies de neteja veïnal i un buit legal sobre qui té la gestió de la zona, l'ajuntament de Sant Adrià n'ha assumit la neteja

Ja hi ha data i hora per la recollida de brossa de la desembocadura del riu Besòs: "Vaig plorar mentre recollia les llaunes"

Ja hi ha data i hora per la recollida de brossa de la desembocadura del riu Besòs: "Vaig plorar mentre recollia les llaunes"

14:31

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1714759502524/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Pneumàtics, llaunes, ampolles, trossos de cons i canonades de plàstic, peces de roba i, fins i tot, carros de la compra. Tot això acumulat entre branques d'arbres i canyes a la desembocadura del riu Besòs, un espai molt a prop del mar i protegit per les aus que migratòries. És la cara B de les pluges d'aquest dilluns que han millorat l'estat dels embassaments.

La brossa acumulada continua allà després de tota la setmana. No ha estat fins avui que l'ajuntament de Sant Adrià del Besòs ha anunciat que demà a primera hora del matí començarà la neteja de la zona. El consistori ha publicat un comunicat i l'alcaldessa, Filo Cañete, ha penjat un vídeo a les seves xarxes explicant que han estat negociant amb les administracions supramunicipals com la Diputació per posar en marxa un servei urgent de neteja per aquest dissabte.

Fins avui, però, no hi havia hagut cap resposta de cap administració. És per això que un grup de veïns, La Marea Verde de Sant Adrià del Besòs, va anar dimecres a netejar la brossa més gran que s'havia acumulat i també havia fet una crida perquè els veïns anessin demà al matí netejar la zona. L'alcaldessa ha agraït la iniciativa dels veïns, però els ha demanat que no s'apropin demà a la zona perquè pot ser perillós.

A El Balcó hem parlat amb Laura González, presidenta de La Marea Verde de Sant Adrià del Besòs, que ha explicat que finalment han desconvocat la neteja de demà, "per no posar cap persona en perill". Ara mateix, encara hi ha "molta brossa" en la zona, però que els veïns ja han tret els objectes més grans i pesats.

Mobilització veïnal

Laura González ha afirmat que la primera notícia que van tenir sobre la brossa que hi havia en la desembocadura del riu Besòs va ser per part de l'associació Montcada Som-Rius. Un veí va passar per allà i va veure "tot el desastre". A partir d'aquí, alguns veïns, membres de Marea Verde de Sant Adrià de Besòs, es van organitzar per tal de netejar la zona. La presidenta de l'associació ha explicat que van agafar "guants i bosses", i quan van arribar allà, el paisatge era "esgarrifant".

"Vaig plorar mentre recollia les llaunes", ha reconegut Laura González, que es va arribar a preguntar "en què ens hem convertit com a societat". Però creu que "algú havia de prendre la iniciativa davant un desastre ecològic brutal".

Resposta tardana

Durant tota la setmana les diferents administracions s'han anat passant la pilota perquè no és gens clar qui s'ha de responsabilitzar el manteniment d'aquesta zona. L'Àrea Metropolitana de Barcelona assegura que la desembocadura no es considera una platja metropolitana i, per tant, no és la seva competència. A diferència de la platja del Fòrum, per exemple, que està aquí al costat, que ja se n'han fet càrrec. Després hi ha l'Agència Catalana de l'Aigua, que diu que la seva tasca és fer control de l'aigua i, per tant, no s’encarrega de fer neteges en el litoral, ni en platges ni en esculleres.

I la Diputació de Barcelona, apunta que la desembocadura no forma part del Parc Fluvial i, per tant, tampoc és la seva responsabilitat. De fet, l'alcaldessa de Sant Adrià del Besòs, en el vídeo compartit a les xarxes, s'ha mostrat disposada a treballar perquè la desembocadura formi part del parc en un futur i entri dins les competències de manteniment de la diputació.

Platges inaccessibles i sense piscines

González ha assenyalat que aquesta situació de brossa ha deixat sense que es pugui utilitzar cap de les platges de la ciutat, ja que la platja litoral porta tancada des de 2021 per composicions altament tòxiques: "A Sant Adrià no tenim piscines, i tenim una platja plena de merda i l'altra contaminada". També ha denunciat l'incivisme que es viu constantment a la desembocadura del riu. Tot i estar senyalitzat com a espai d'accés prohibit, la gent entra a pescar, a passejar amb els gossos, a practicar surf o a prendre el sol.

Els links de El Balcó

Escoltem el nou àlbum d'Alizz, 'Conducción Temeraria'

Jordi Mir ens porta els llibres de les seves connexions d'avui:

Als 'Plans de Finde', us recomanem anar a menjar tacos al Taco Fest de Barcelona:

https://www.tacofest.es/

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00